keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Ratsastajien tasot

Ratsastus on taitolaji, joten harjoittelun avulla ratsastajat pyrkivät hiomaan taitojaan kohti seuraavaa tasoa. Jotta voi kehittyä, on tärkeää tietää millä tasolla ollaan tällä hetkellä. Opettajien ja valmentajien täytyy tietää ratsastajien taitotaso, jotta he pystyvät jakamaan ratsukot tasoryhmiin ja suunnittelemaan näille sopivia tehtäviä.

Mielestäni ratsastajien selkein tasojaottelu menee kouluratsastuksen luokkien mukaan. Luokat alkavat helpoista ohjelmista ja etenevät kohti vaativampia ohjelmia. Kouluratsastuskilpailuissa voidaan ajatella ratsukon olevan omalla tasollaan, kun hän saavuttaa 60% ohjelman kokonaispisteistä. Yleensä tällöin ratsastaja on saanut useimmista arvostelukohdista 6 (=tyydyttävä). Alemmat numerot ovat jo merkki pienistä tai suuremmista epäonnistumisista: 5=välttävä, 4=heikko, 3=melko huono, jne.

Ratsastajien jako tasoittain


Raviohjelma, perusmerkki

Ratsastaja hallitsee hevosen ravissa ja pystyy suorittamaan laukannostoja. Ratsastaja pystyy ratsastamaan sujuvia siirtymisiä ravin käynnin välillä. Hän osaa asettaa ja taivuttaa hevosta ravissa ja käynnissä. Hän osaa myös ratsastaa suoraa uraa ilman kentän aidan tukea. Ratsastajan tasapaino on tyydyttävä.

Perusmerkki

Helppo C

Edellä mainittujen asioiden lisäksi ratsastaja pystyy ratsastamaan tehtäviä laukassa. Helppo C -tasoinen ratsastaja pärjää jo erilaisten hevosten kanssa. Ratsastaja pystyy säilyttämään tasaisen tuntuman hevosen suuhun kaikissa askellajeissa. Ratsastaja ymmärtää verryttelyn merkityksen ja tarkoituksen. Hän kykenee verryttelemään hevosen itsenäisesti. Ratsastajan tasapaino on hyvä, eikä hän häiritse hevosta.

Helppo C
 Helppo B

Tällä tasolla ratsastaja saa hevosen kuin hevosen kulkemaan rentona kuolaimella. Ratsastaja osaa ratsastaa hevosia erilaisissa muodoissa hevosesta riippuen. Ratsastaja pärjää jo reaktiivisemmillekin hevosille. Ratsastajan istunta on siisti ja eleetön. Helppo B -tasoinen ratsastaja pystyy auttamaan hevosta ja korjaamaan sen virheitä. Hän saa hevosen esittämään näyttävät keskiaskellajit. Helppo B -tasoinen ratsastaja pystyy opettamaan ratsastuksen alkeet aloitteleville ratsastajille.

Helppo B
Helppo A

Ratsastaja pystyy kokoamaan hevosen kaikissa askellajeissa. Hän ratsastaa pehmeitä, mutta energisiä siirtymisiä askellajien välillä. Ratsastaja osaa ratsastaa hevosta lisätyissä askellajeissa. Hänen istuntansa on kaunis ja avut ovat hienosäädettyjä ja huomaamattomia. Helppo A -tasoinen ratsastaja osaa kouluttaa hevosia helpommille tasoille. Helppo A -tasoinen ratsastaja pystyy opettamaan alemmilla tasoilla olevia ratsastajia. Ratsastaja pärjää lähes minkätahansa hevosen kanssa.
Helppo A tasolla kilpaillaan mm. poniratsastajien (alle 16v.) SM-kilpailut.

Helppo A
Vaativat luokat

Näiden luokkien jälkeen siirrytään vaativiin luokkiin. Usein tässä vaiheessa tulee tarve hankkia oma hevonen, koska ratsastuskoulu ei enää pysty tarjoamaan tarpeeksi laadukkaita hevosia tai tarpeeksi erikoistunutta lajiosaamista. On aika hankkia myös henkilökohtainen valmentaja, jotta kehitys voi jatkua.



Essi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti